søndag den 30. oktober 2016

Lagkage med jordbærmousse og chokoladeganache

Lagkage med jordbærmousse
og chokoladeganache

 
 
Når en sød pige bliver 16 år og elsker kage, skal der selvfølgelig en ekstra lækker lagkage til.
Chokolade og jordbær hører til favoritterne, og det er jo heldigvis en af de bedste kombinationer man kan lave i en kage.

Desværre blev min kage lidt blød da den ikke rigtig ville blive kold nok, og jeg var lidt i tidsnød.
Men alt i alt er det en skøn kage der fylder godtog smager fantastiskaf både chokolade og jordbær.

Jeg har valgt tykke lagkagebunde da jordbærmoussen er temmelig tung, men vil man nøjes med tynde bunde skal opskriften halveres.
Opskriften er til ovn-brandepande størrelse.

Det bedste er at lave moussen og ganachen dagen før. Jo mere kold det er, jo nemmere er det at arbejde med.


Du skal bruge:

Chokolade bunde:

4 æg
160 g sukker
140 g hvedemel
  30 g kakao
1 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver
1 knsp. salt
Lidt vand
Evt. Rasp

Jordbærmousse:

600 g frosne jordbær
2 vaniljestænger
220 g sukker
2 spsk limesaft (kan købes på flaske ligesom citronsaft)
6 blade husblas

Chokoladeganache:

600 g mælkechokolade
6 dl piskefløde

Pynt (Som man selv ønsker) Jeg har brugt:

Friske jordbær
50 g mørk chokolade
Lidt fløde
Frysetørret jordbær


Sådan gør du:

Start med jordbærmoussen da den skal stå på køl i lang tid - helst til dagen efter.

Læg husblasen i en skål med koldt vand

Flæk vaniljestængerne og tag kornene ud og bland med sukkeret.
Kom sukkeret i en gryde sammen med jordbærrene og lime-saften.
Put de tomme vaniljestænger ned i gryden og lad dem koge med.

Når det koger, skru ned og lad det hele koge i 15-20 minutter.
Tag vaniljestængerne op og rør jordbærrene ud.
Hvis man ikke ønsker jordbærstykker i sin mousse blendes jordbærmassen i gryden med en stavblender.

Tag gryden af varmen.
Vrid husblassen for vand og kom det (1 blad ad gangen) i den varme jordbærmassen og rør godt til det er HELT smeltet.

Hæld massen over i en skål og sæt den på køl - helst til dagen efter.

Når massen er HELT kold røres den op så den slipper skålen.
Pisk fløden til skum og vend jordbærmassen i lidt ad gangen og bland godt.

Lav nu chokoladeganachen så den kan nå at køle af - også helst til dagen efter.
Jo koldere den er - jo nemmere er den at arbejde med.

Hak chokoladen groft og kom det i en stor skål.
Varm fløden op til en temperatur lige før kogepunktet - 80 grader er passende - den må IKKE koge.

Hæld den varme fløde over chokoladen lidt efter lidt, og rør til alt chokoladen er smeltet.
Læg film over - filmen skal helt ned i skålen til overfladen af chokolademassen for at undgå kondens.
Stil den på køl - helst til dagen efter.

Pisk chokoladeganachen op til den er cremet og smørbar.
Sæt den på køl indtil du skal bruge den.





Så skal der laves chokolade bunde.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft









Pisk æg og sukker luftigt 4-5 min med håndmixer eller 3-4 min på køkkenmaskinen.







Rør kakao op med lidt vand så det bliver en tyk grød uden klumper og ligner smeltet chokolade. Det skal være tilat røre rundt og skrabe ud af skålen med en dejskraber.
Bland det i æggemassen og pisk godt.






Bland vaniljesukker, bagepulver og salt i melet, og tilsæt det lidt ad gangen i æggemassen. Pisk til det er jævnt og uden klumper.

Fordel dejen i en bradepande med bagepapir og bag i 8 min.

Afkøl bundene og strø med rasp hvis du opbevarer dem oven på hinanden.











Skær bundene ud i den form du ønsker og læg lagen sammen.
Jeg bruger en justerbar kagering til at holde på lagene. Det gør det også nemmere at fordele moussen jævnt.
Har man ikke en kagering, kan en springform uden bund også bruges.

Sæt evt. kagen på køl til den igen bliver kold.






Fjern kageringen

Rør chokoladeganachen let igennem og smør den på kagen.
Smør et godt tykt lag på i første omgang, så er der lidt at ta af, når det skal rettes til.

Skal der ikke så meget pynt på kan man sagtens lade den ha det rå look.


Rens jordbærrene.
Det gøres nemt med et sugerør
 
 
Tryk sugerøret igennem jordbærret fra bunden og op til blomsten
 
 
Smelt 50 gram chokolade over vandbad og tilsæt lidt fløde.
Det stivner hurtigt så man skal skynde sig at bruge det.
Jeg valgte at hælde chokoladen på midten og fordele det lidt, som et underlag
til jordbærrene.
Pynt med hele jordbær eller skær dem i mindre stykker og fordel dem som du ønsker på kagen.
Sidst men ikke mindst, har jeg pyntet kanten i bunden af kagen med frysetørret jordbær.
 
Stil kagen på køl til den skal serveres
 




 
VELBEKOMME
 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar